پور اور (pourover) تو این قسمت میخوام یه خسته نباشید به کافی لاور ها بگم چون واقعا سرو قهوه واسه خودش دنیایی داره، با این همه تفاوت سرو، اونم در حد میلی متری، حتما باریستا ها و کافی من های حرفه ای باید از دقت بالایی برخوردار باشن تا بتونن انواع قهوه رو سرو کنند.
خیلیا موقع توضیح دادن نحوه دم کردن قهوه پور اور شاید توضیحاتشون براتون گیج کننده باشه ولی اینجا ما میخوایم یه جوری طرز تهیه رو بهتون بگیم که بتونید مثل آب خوردن این روش رو روی قهوه پیاده کنید، پس ادامه مطلب رو دنبال کنید.
پور اور یعنی روش قطره ای برای این روش ابتدا به دستگاه های مخصوص قهوه ساز قطره ای مثل v60 یا کمکس نیاز داریم، در تصویر روبرو شما یک دستگاه وی 60 رو مشاهده میکنید که از قطعات مختلفی تشکیل شده، و همچنین دانه های قهوه آسیاب شده اونم در درجه شکر و آب جوش، حالا به کمک این دستگاه میریم سراغ اصل مطلب.
ابتدا دانه های قهوه رو در حد نمک آسیاب کرده، آب رو میزاریم روی اجاق گاز تا نزدیک به درجه جوش برسه، سپس فیلتر کاغذی رو با آب جوش خیس میکنیم تا بوی کاغذ از بین بره و طعم و عطر قهوه مارو عوض نکنه، فیلتر رو در دهانه دستگاه قرار میدیم، لیوان دستگاه رو از قبل آب جوش داخلش میریزیم و خالی میکنیم که گرم باشه و همین حرکت به بهتر دم کردن قهوه ما کمک میکنه، حالا پودر قهوه آسیاب شده رو به اندازه 2 قاشق غذاخوری داخل فیلتر میریزیم و روی اون رو با قاشق صاف میکنیم و شروع میکنیم آب رو در چند مرحله اضافه کردن، در مرحله اول فقط در مقداری آب میریزیم که روی سطح قهوه رو بگیره و کاملا خیس بشه در اینجا به واکنش جالبی برمیخوریم به نام شکوفایی قهوه و حباب هایی که میزنه، صبر میکنیم تا حباب ها از بین بره، الان علامت سوال تو ذهنتونه که این پدیده چیه من در ادامه کامل بهتون توضیح میدم.
میخوایم تو این مرحله شکوفه قهوه رو ببینیم یا به عبارتی شکوفه کردن قهوه رو، شاید دیده باشید وقتی رو زمین خشک آب داغ رو میریزیم co2 یا همون دی اکسید کربن آزاد میشه و یک عمل شکوفایی صورت میگیره در خصوص ریختن آب داغ روی پودر قهوه هم همین واکنش انجام میشه.
حالا شروع میکنید آب رو به آرامی روی قهوه بریزید شاید بپرسید نحوه ریختن آب هم تاثیر داره؟ باید بهتون بگم که بله شما باید آب رو به صورت دورانی از لبه بیرونی به سمت مرکز فنجون اضافه کنید و مجدد برعکس یعنی از مرکز به بیرون این حرکت رو تکرار کنید تو دو مرحله به آرامی باید آب رو اضافه کرد، در مرحله اول در حد 60 گرم آب اضافه می کنیم وقتی که دیدید کل قهوه خیس شد دیگه ریختن آب رو قطع کنید فقط دقت کنید که باید به آرامی این کار رو انجام بدید و چند ثانیه در حد 30 ثانیه یک مکثی کنید تا اون تورمش و حباب های قهوه( حباب قهوه از کجا میاد؟ دانه های قهوه که قهوه ای به دنیا نمیان اونا طی فرایند بودادن قهوه ای میشن پس اون رنگ قهوه ای همون گاز co2 هستش که بعد از ریختن آب داغ روی اون ها آزاد میشه که این همون به اصطلاح شکوفه قهوه می باشد و باید یه چند ثانیه ای صبر کنیم تا از بین بره چون وقتی گاز دی اکسید کربن داره خارج میشه آب نمیتونه وارد بشه.
بعد از اتمام اضافه کردن مقدار آب اولیه و مرحله شکوفایی مجدد مرحله دوم اضافه کردن آب رو شروع میکنیم، همچنان به صورت دورانی از لبه های بیرونی به سمت داخل و صبر میکنیم تا آب چکه کند هر چی این فرآیند به آرامی انجام بشه قهوه ما بهتر دم میکشه وقتی اضافه کردن آب به اتمام رسید چند ثانیه صبر کنید تا همه قطره ها چکه کند، خب در این مرحله دیگه قهوه شما آماده نوشیدنه اگر طعمش خیلی تلخ میتونید دفعه بعد مقدار پودر کمتری استفاده کنید و اگر طعمش ضعیفه پودر قهوه شما کم آسیاب شده و درشت هستش و باید دانه ها رو در حد شکر آسیاب می کردید تا به خوبی طعم قهوه رو حس کنید.