آیا فرق دانه های قهوه را میدانید ؟ فرق دانه عربیکا با روبوستا در چیست ؟ چگونه دانه عربیکا را از روبوستا تشخیص دهیم ؟
دانه های قهوه بر اساس میزان رست ، طعم و خواص انواع متفاوتی دارند ، و همچنین دانه ها بر اساس محل کشت آنها به چهار نوع قهوه تقسیم میشوند:
عربیکا ( Arabica )
روبوستا ( Robusta )
لیبریکا ( Liberica ) و اکسلسا ( Excelsa )
با خواندن این مقاله در هر جمعی به قطعیت میتوانید در مورد تفاوت دانه های قهوه انواع قهوه نظر دهید.
قهوه روبوستا به دانه قهوه گفته می شود که از لحاظ ظاهری دایره ای و یک خط صاف در وسط آن قرار دارد و اکثرا در آفریقا و کشور اندونزی و برزیل کشت میشه.
مقاومت قهوه روبوستا نسبت به محیط و عوامل آن مقاوم تر از دیگر گیاهان قهوه است، گیاه روبوستا در ارتفاعات پایین و کنار دریاها رشد می کند ارتفاع این درخت نزدیک به 6 متر تا 10 متر هم میرسه.
دانه روبوستا بعد از رست بوی چوب میده.
برای استفاده از قهوه روبوستا میتوان آن را با قهوه های دیگر مخلوط کنیم. بر خلاف تصورات که قهوه عربیکا قوی تر است چون در عام مصرف بیشتری دارد، قهوه روبوستا به دلیل اینکه کافئین بیشتری داره و تلخ ترهستش قوی تر می باشد، و می توان گفت که کافئین روبوستا دو برابر عربیکا است و قهوه خورهایی که بیشتر به خاطر کافئین قهوه را مصرف می کنند از این نوع قهوه استفاده می کنند و همچنین به دلیل کافئین بیشتر قهوه اسپرسو رو با دانه روبوستا درست می کنند.
قیمت دانه قهوه روبوستا از عربیکا ارزان تر خواص آنتی اکسیدانی بیشتری دارد چیزی حدود 7 تا 10 درصد که فوق العاده برای سیستم عصبی مفید می باشد.
دانه عربیکا به دلیل عطر و طعم ملایم تر در بین مردم بیشتر جا افتاده و مورد پسند تر هستش ، این نوع قهوه برای رشد به آب فراوان، هوای گرم نیاز داره و بیشتر در ارتفاعات می روید و در باران و سایه به خوبی رشد می کند برای همین در آمریکای جنوبی خصوصا در کشور برزیل که قهوه هاش معروف هستن و یمن کشت می شود. ارتفاع این درختچه قهوه تا 5 متر هم میرسه.
از نظر ظاهری این قهوه نسبتا بیضی و رنگ روشن تری از روبوستا دارد و خط بین آن یکم انحنا داره.
مقدارآنتی اکسیدانی که در قهوه عربیکا وجود دارد بین 5/5 تا 8 درصد است.
شاید براتون این سوال پیش بیاد که اگه کافئین روبوستا بیشتر پس چرا قهوه عربیکا گرون تر ؟
چون نسبت به آب و هوا و آفات فوق العاده حساس هستن و زود از بین میرن واسه همین شرایط رشد آن سخت تر هستش و به همین دلیل گران ترند.
نزدیک به 75 درصد قهوه کل دنیا را عربیکا در بر گرفته است ، مزایای قهوه عربیکا اینه که چون آنتی اکسیدان بیشتری داره ضد سرطان هم محسوب میشه. و بیشتر در کشور های برزیل، کنیا، کلمبیا، اتیوپی، گواتمالا، سوماترا پرو، کاستاریکا، هُندوراس و…تولید میشه.
این درخت بسیار نادر و کمیاب ابتدا در لیبریا کشف شد و به دلیل کمیاب بودنش گرون ترم هست. در کشور فیلیپین کشت میشه مالزی و اندونزی هم اون رو تولید می کنه.
گیاه لیبریکا در مناطقی که ارتفاع کمی دارند و آب و هوا گرم و مرطوب رشد می کنه نسبت به درختان عربیکا و روبوستا خیلی بزرگتر هستش و تا ارتفاع 20 متر هم میرسن و منشا آن آفریقا است.
این دانه یه ظاهر نا متقارن داره و درشت تر از بقیه دان قهوه ها می باشد ، طعم و عطرش خیلی خاصه و بوی و طعم دود میده اما چون قدرت طعمش بالاست میتوان با مقدار شیر زیاد مصرفش کرد
کافئینش نسبت به دانه های دیگه کمتر اما مکمل خوبی به جای عربیکاست ، اما دانه لیبریکا بر خلاف کمیاب بودنش قیمت پایینیی داره.
قهوه اکسلسا از درختی به ارتفاع 25 متر در جنوب شرقی آسیا مثل ویتنام و فیلیپین ، و در آفریقا بوجود میاد و دانه های آن بزرگ هستش، همونطور که میدونید عربیکا و روبوستا درختچه هستن ولی اکسلسا درخت ، شکلش شبیه لیبریکا ولی مزش فرق داره، طعم جالبی داره ، ترکیب ترش و تلخ رو میتونید با نوشیدن قهوه اکسلسا تجربه کنید، رایحه ای از تلخ و ترش تند میوه ای دارد که طعمی عجیب حساب میشه باید امتحانش کنید، همچنین میزان کافئینش نسبت به دانه های دیگه کمتر هستش.
تمامی این دان های قهوه بعد از کشت و برداشت برای رست و فرآوری فرستاده میشن و این عمل برشته کردن انواع دانه های قهوه به سه دسته لایت رست ، مدیوم رست ، دارک رست تقسیم می شود.
در هنگام خرید دانه و پودر قهوه حتما از مرغوبیت اون مطمئن بشید.
برای توضیحات بیشتر به صفحه راهنمای خرید قهوه مراجعه کنید.